BLOGG
Spöket i mitt inre | The ghost within me
Spöket i mitt inre
Det finns ett spöke innanför mina ögon.
Bakom min själ.
Inom mig själv.
Det bor ett spöke där.
Det väntar på att ta sig ut.
Det frigör sig tillslut.
Skrämmande.
Levande.
Hemskt.
Men ändå så vanligt...
The ghost within me
There is a ghost within my eyes.
Behind my soul.
Inside myself.
There lives a ghost there.
Waiting to get out.
It will set itself free.
Terrifying.
Alive.
Horrible.
But yet so common…
Frihetsfåglar | Birds of freedom
Av någon anledning är det mest poesi som flödar i mina tankar. Denna gång även med en engelsk version.
There is the power that trigs and trace. There it is hot and secret. Hidden but yet open. Freedom opens itself to others and beyond the true peace of the grave.
Flamman
Flamman av Johan Edfeldt
Det du tycker bäst om varje dag
Ganska ofta känns det som om du har så mycket att göra att du inte ens hinner tänka. Som om all tid bara äts upp av saker och ting som du kanske egentligen inte vill göra, men som du måste. Det är lätt att glömma bort vad livet egentligen handlar om för dig och istället tycks du mest rulla med i kugghjulen utan varken mening eller mål. Därför är det så viktigt att du gör det du tycker om varje dag.
Jo, men det låter väl bra… men hur tänkte du att jag skulle hinna med det?
Jo, det förståss. Det kommer att krävas en uppoffring. Det kommer att krävas disciplin och det kommer inte att bli enkelt. Dvs. det kommer inte att bli enkelt om du inte ens har en sekund till övers varje dag och i ärlighetens namn så har nog de flesta människor inte riktigt så mycket att göra som de kan tro. Men om vi utgår ifrån att du har fullt upp, så kanske vi kan ta det därifrån.
Det är oerhört viktigt att du gör saker och ting som du tycker om, ja du i huvudsak. Det som du gillar allra mest. Det kan vara att måla tavlor, träffa vänner eller gå promenader, vad vet jag. Men se till att hinna med det så ofta som möjligt. Om det bara är du som är beroende, exempelvis måla en tavla så finns det en enkel med utmanande lösning. Var uppe längre.
Ja, där sa jag det. Istället för att lägga dig klockan 22 så ta 23 istället? Men se till att inte kasta bort den där timmen. Se till att du inte börjar med din grej först klockan 22:15 för då har du plötsligt missat en fjärdedel av din avsatta tid. Nej se till att boka in din tid där du får göra det du vill och håll den. Håll den tidpunkten, det tillfället där allting handlar om dig och kom in i jag-läget.
Det spelar ingen roll om du har 5 minuter eller 50 men se till att göra någonting som du verkligen gillar varje dag så tror jag att vardagarna kommer kännas lite bättre, så är det för mig i alla fall!
Tiden är förgänglig
Läsa mer, men hur?
Hur klarar man av att läsa mer än heltid? För de allra flesta kanske det låter oöverkomligt att studera mer än heltid eftersom att heltidsstudier kort sagt är heltidsstudier. Heltidsstudier är att likställas med heltidsjobb och det är svårt att ha två heltidsjobb samtidigt.
Det som kan skilja mellan jobb och studier är den i flera fall något annorlunda arbetstiden. Som student tar man alltid med sig jobbet hem men det är inte alltid som jobbet börjar klockan åtta och slutar klockan fem. Vissa utbildningar har schemalagt från morgon till kväll och andra vid några enstaka tillfällen i veckan. Det är en utmaning att läsa mer än heltid men långt ifrån en omöjlighet. Huvudsaken är att information finns tillgänglig och visar på möjligheterna. Det går att söka 45 högskolepoäng via studera.nu, men för att läsa mer behöver du göra en särskild ansökan om parallelläsning sedan är det upp till högskolorna att ta ställning om du får eller inte får. Det kan också vara som så att din skola har en egen kursportal och då är kanske du inte behöver göra en särskild ansökan, men kolla upp detta min ditt lärosäte för att vara på den säkra sidan.
Några tips till er som vill läsa mer än heltid:
1) Varför vill du läsa mer? För min del var det för att få djupare insikt i vilka ekonomiska krafter som påverkar vardagen, samhället och politiken samt att visa för mig själv och min kommande arbetsgivare att jag klarar av att leverera resultat med hög arbetsbelastning.
2) Är du beredd att läsa mer? För att läsa mer behöver man göra just det, läsa mer. Därmed inte sagt att du kommer lägga mer tid på studierna, vilket kan låta som en paradox. När du läser mer blir det ofta inte lika ansträngande att ta på sig nya saker, men om du har lite att göra blir varje extrauppgift tung och jobbigt. Mina betyg höjdes när jag studerade mer vilket gav mig ännu mer drivkraft i mina studier och energi att fortsätta.
3) Hitta din avkoppling! Det är viktigt att kunna slappna av när du har mycket att göra så försök att ha någonting att göra under pauserna, en ”mittemellangrej / mitt-emellan-grej” eller flera "mittemellangrejer / mitt-emellan-grejer". Det kan vara tv-spel, musik eller någonting annat, huvudsaken är att du snabbt kan göra det och snabbt kan avsluta det. Så när allting känns jobbigt segla några sjömil med Link, så känns det bättre!
4) Ta det på lagom stort allvar! Välj tidigt ut ditt huvudmål som du i första hand vill uppfylla och prioritera detta, sedan kan du ta resten med en liten nypa salt. Det är nämligen inte hela världen om du missar en tenta, de allra flesta jag känner har någon gång gjort det och de går att skriva igen. Vissa missar många, andra missar få, that’s it.
5) Glöm inte bort allt annat! Det finns så mycket annat som du vill och behöver hinna med och detta får du så klart inte kasta bort när du läser mer. Så se till att avsätta tid för vänner, träning med mera för att få ut det mesta av vardagen. För hur du än vänder och vrider på det så utgör nog vardagar den största delen av ditt liv, så varför inte njuta av dem.
Så där ja, det var några korta tips som kanske kan vara till nytta! Lycka till med dina utmaningar!
Lite mer om målsättningar
Jag tänkte att vi kunde prata lite mer om målsättningar. Målsättningar tycker jag är någonting som inte ska kännas allt för jobbigt att faktiskt syssla med. Det är inte någonting som ska ta för stor del av din tid i anspråk utan det viktiga är ju allting som du ska och vill göra. Innan så skrev jag lite om SOVA, anledningen till att det blev just SOVA är så klart för att det låter lite småkul och kanske lättare att lägga på minnet än någonting annat. Så om vi tar och utvecklar lite kring varje del i SOVA.
Steg 1 - S som i skriv ned dina mål
Det är en god idé att sätta upp mål för alla möjliga olika saker som pågår i ditt liv. Om du vet ungefär var du vill och var du är så är det mycket lättare att ta dig framåt i rätt riktning.
Börja med det enkla, vart vill du komma? Med alla projekt som du startar så se till att ha ett mål. Är det att ta fram en rapport, gå ned i vikt eller lära dig dansa salsa? Oavsett vad så skriv ned det. Se till att skriva ned dem, antingen på papper eller på datorn eller liknande. För du har ännu inte tagit till dig målsättningen om den inte är konkret nog. Vi tar det igen. Du måste alltså skriva ned målen, det finns inga ursäkter där inte.
Steg 2 - O som i Organisera
Sedan när du fått ned målen så är det dags att börja organisera dem, klipp och klistra, flytta och ändra så att de hamnar på ett lättöverskådligt sätt. Kanske har du alla mål som handlar om jobbet på ett ställe och sedan har du alla om fritid på ett annat (och alla mellanmål i magen)? Det blir mycket enklare att få en översikt på dina mål om de faktiskt klumpas samman.
Varför inte färgmarkera? Du kan ha en färg för jobbrelaterat och en annan för fritid, då ser du direkt om det handlar om det ena eller andra. Målen är nu nedskrivna och samlade på ett bra ställe och allting är där det ska, men vilka är viktigast?
Steg 3 - V som i Vikta
Då kommer den kanske svåraste biten, nämligen att vikta målen mot varandra och prioritera vilka som är viktigast. Är det viktigare att tappa 5 kilo än att måla om staketet? Oavsett så markera dina mål med siffror där 1 är viktigast och sedan är det bara att gå bakåt.
Då var de enkla delarna klara och bara ut och köra. Du kan genomföra viktningen på många olika sätt och kanske kan du komma på din alldeles egna metod för viktning av målen. Annars kan du göra en enkel översiktsanalys där du funderar över varför respektive mål är viktigt och nödvändigt. Låt det ta tid. Det spelar liten roll om du just nu lägger ned en halvtimme extra för det kommer du att tjäna igen i det stora hela.
Steg 4 - A som i Action
För nu är det alltså dags att realisera och förverkliga dina mål. Gör inte som så att du tar de enklaste bitarna först för då kommer du mentalt att ställa in dig på att alltid ta den enklaste vägen. Gör istället det jobbigaste först, det mest utmanande, det svåraste. Då kommer du i framtiden att lösa de mest besvärliga problemen först och således ha mest energi för att lösa de klurigaste gåtorna. Men detta kanske leder till en tvist mellan det mål du prioriterat som 1 och det som är jobbigast. Denna fråga är inte särdeles lätt att besvara rent teoretiskt utan snarare behöver du prova dig fram för att se efter vad som passar dig bäst. Ibland kanske det är bättre att enbart jobba efter siffrorna och i andra fall är det bättre att ta det jobbigaste först. I den bästa av världar harmoniserar de båda.
P.S. När du väl genomfört ett mål så är det dags att belöna dig själv med något motiverande. Vare sig det är en ny tidning eller frukt spelar mindre roll så länge som du ger dig själv uppskattning när du har presterat någonting bra.