BLOG

more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Podcast: Episode 1 - Free Time and How To Get It

Some more free time, anyone?

Would you like to have some more free time? Who wouldn’t? I’m confident that most of us would like to have more time available for the things we love to do right? It’s just that there are so many other things that comes in between, work, commuting even sleeping. The good news is that you, as everybody else, have 24 hours of time available every day. Yes I know it’s an obvious statement, but when you think about 24 hours it’s actually quite a long period of time. Everybody have the same amount of hours available, be it the richest person in the world or be it the poorest. One might argue that with greater resources the more “free time” one can achieve and that is of course a fact. If you could live close by your job, get assistance with grocery shopping and cleaning, having a fitness centre next door etc. you’ll likely have more free time available, but it’s up to you how to use it. Maybe there are a few levers that you can use to change your current time map into a different one? Maybe there are some things that you can alter in your life that would free up some more time for your passion?

I’m very passionate about time and interested in how different people use their time. My real interest for time and time management began when I started studying two degrees simultaneously and completed my masters degree in engineering and my bachelor degree in economics at the same time in 2010. Many people that I’ve met have said “But, that’s not possible” or “That wouldn’t be possible for me”, but somehow it was possible. For the moment I’m in the final stage of my MBA, which I’ve studied towards in parallel with my full time job. I’m no genius, but I’m a structured hard worker that knows the importance of task prioritisation and the Pareto principle (the 80/20 rule - 80% of the effects come from 20% of the causes). From this my interests for time and time management have grown into a stage where I now have started my very own podcast that will be about free time and how to get it. I call it just that “Free time and how to get it” and I ask only for 10-20 minutes of your time once a week and hopefully I can help you take control of your time and together we can start your journey towards a fulfilled life! Thanks for listening and feel free to contact me with questions and request and I’ll try to help as much as a can. Let’s go get that free time!

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Att göra-listan / The to-do list

Att göra-listan…

Tänk om du alltid visste precis vad du skulle göra för att få så mycket värde ut av varje dag som möjligt. Tänk om du alltid visste exakt i vilken följd och hur du skulle gripa an vardagen. Detta är någonting som jag i alla fall kämpar med varje dag. Konsten att undvika att fastna i en dålig vana och konsten att vara improduktiv. 

Hur många gånger har du upplevt att du vid dagens slut inte fått gjort ett jota av det du tänkt dig. Det hände mig mer sällan förut men nu tycker jag att det börjar svänga lite åt andra hållet.

För att botgöra detta tänkte jag ta upp en kär gammal vän, att göra-listan. Det behöver inte vara så särdeles svårt. Antingen kör du på telefonen eller på en post-it, no fancy stuff. Se bara till att göra det och se till att göra det nu.

 

The to-do list...

What if you always new exactly what you wanted to do to get as much value out of every  day as possible. What if you always new exactly in what order and how you would approach the average every day. This is something that I at least struggle with every day. The art of avoiding getting tuck in a bad habit and the art of being unproductive.

How many times have you experience that you, at the end of the day, not have accomplished anything. It happened to me a lot more before but now I feel that it have started to take a bad turn.

To cure this ailment I’m picking up an old friend, the to-do list. It doesn’t have to be that hard. Either you use your phone or a post-it, no fancy stuff. Just do it and do it now.

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Det du tycker bäst om varje dag

Ganska ofta känns det som om du har så mycket att göra att du inte ens hinner tänka. Som om all tid bara äts upp av saker och ting som du kanske egentligen inte vill göra, men som du måste. Det är lätt att glömma bort vad livet egentligen handlar om för dig och istället tycks du mest rulla med i kugghjulen utan varken mening eller mål. Därför är det så viktigt att du gör det du tycker om varje dag.

Jo, men det låter väl bra…  men hur tänkte du att jag skulle hinna med det?

Jo, det förståss. Det kommer att krävas en uppoffring. Det kommer att krävas disciplin och det kommer inte att bli enkelt. Dvs. det kommer inte att bli enkelt om du inte ens har en sekund till övers varje dag och i ärlighetens namn så har nog de flesta människor inte riktigt så mycket att göra som de kan tro. Men om vi utgår ifrån att du har fullt upp, så kanske vi kan ta det därifrån.

Det är oerhört viktigt att du gör saker och ting som du tycker om, ja du i huvudsak. Det som du gillar allra mest. Det kan vara att måla tavlor, träffa vänner eller gå promenader, vad vet jag. Men se till att hinna med det så ofta som möjligt. Om det bara är du som är beroende, exempelvis måla en tavla så finns det en enkel med utmanande lösning. Var uppe längre.

Ja, där sa jag det. Istället för att lägga dig klockan 22 så ta 23 istället? Men se till att inte kasta bort den där timmen. Se till att du inte börjar med din grej först klockan 22:15 för då har du plötsligt missat en fjärdedel av din avsatta tid. Nej se till att boka in din tid där du får göra det du vill och håll den. Håll den tidpunkten, det tillfället där allting handlar om dig och kom in i jag-läget.

Det spelar ingen roll om du har 5 minuter eller 50 men se till att göra någonting som du verkligen gillar varje dag så tror jag att vardagarna kommer kännas lite bättre, så är det för mig i alla fall!

 

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Lite mer om målsättningar

Jag tänkte att vi kunde prata lite mer om målsättningar. Målsättningar tycker jag är någonting som inte ska kännas allt för jobbigt att faktiskt syssla med. Det är inte någonting som ska ta för stor del av din tid i anspråk utan det viktiga är ju allting som du ska och vill göra. Innan så skrev jag lite om SOVA, anledningen till att det blev just SOVA är så klart för att det låter lite småkul och kanske lättare att lägga på minnet än någonting annat. Så om vi tar och utvecklar lite kring varje del i SOVA.

 

Steg 1 - S som i skriv ned dina mål

Det är en god idé att sätta upp mål för alla möjliga olika saker som pågår i ditt liv. Om du vet ungefär var du vill och var du är så är det mycket lättare att ta dig framåt i rätt riktning.

Börja med det enkla, vart vill du komma? Med alla projekt som du startar så se till att ha ett mål. Är det att ta fram en rapport, gå ned i vikt eller lära dig dansa salsa? Oavsett vad så skriv ned det. Se till att skriva ned dem, antingen på papper eller på datorn eller liknande. För du har ännu inte tagit till dig målsättningen om den inte är konkret nog. Vi tar det igen. Du måste alltså skriva ned målen, det finns inga ursäkter där inte.

 

Steg 2 - O som i Organisera

Sedan när du fått ned målen så är det dags att börja organisera dem, klipp och klistra, flytta och ändra så att de hamnar på ett lättöverskådligt sätt. Kanske har du alla mål som handlar om jobbet på ett ställe och sedan har du alla om fritid på ett annat (och alla mellanmål i magen)? Det blir mycket enklare att få en översikt på dina mål om de faktiskt klumpas samman.

Varför inte färgmarkera? Du kan ha en färg för jobbrelaterat och en annan för fritid, då ser du direkt om det handlar om det ena eller andra. Målen är nu nedskrivna och samlade på ett bra ställe och allting är där det ska, men vilka är viktigast?

 

Steg 3 - V som i Vikta

Då kommer den kanske svåraste biten, nämligen att vikta målen mot varandra och prioritera vilka som är viktigast. Är det viktigare att tappa 5 kilo än att måla om staketet? Oavsett så markera dina mål med siffror där 1 är viktigast och sedan är det bara att gå bakåt.

Då var de enkla delarna klara och bara ut och köra. Du kan genomföra viktningen på många olika sätt och kanske kan du komma på din alldeles egna metod för viktning av målen. Annars kan du göra en enkel översiktsanalys där du funderar över varför respektive mål är viktigt och nödvändigt. Låt det ta tid. Det spelar liten roll om du just nu lägger ned en halvtimme extra för det kommer du att tjäna igen i det stora hela.

 

Steg 4 - A som i Action

För nu är det alltså dags att realisera och förverkliga dina mål. Gör inte som så att du tar de enklaste bitarna först för då kommer du mentalt att ställa in dig på att alltid ta den enklaste vägen. Gör istället det jobbigaste först, det mest utmanande, det svåraste. Då kommer du i framtiden att lösa de mest besvärliga problemen först och således ha mest energi för att lösa de klurigaste gåtorna. Men detta kanske leder till en tvist mellan det mål du prioriterat som 1 och det som är jobbigast. Denna fråga är inte särdeles lätt att besvara rent teoretiskt utan snarare behöver du prova dig fram för att se efter vad som passar dig bäst. Ibland kanske det är bättre att enbart jobba efter siffrorna och i andra fall är det bättre att ta det jobbigaste först. I den bästa av världar harmoniserar de båda.

P.S. När du väl genomfört ett mål så är det dags att belöna dig själv med något motiverande. Vare sig det är en ny tidning eller frukt spelar mindre roll så länge som du ger dig själv uppskattning när du har presterat någonting bra.

 

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Dags för nya vanor?

Jul och Nyår är sannerligen tidpunkter då det är dags för nya vanor. Det ligger liksom i sakens natur att nya år medför nya utmaningar och förändringar. Jag tycker att du ska fokusera på framförall en ny sak år 2011 och det är Fri Tid.

Din fria tid är givetvis din att bestämma över, så varför inte fylla den med goda vanor istället för dåliga?

Tänk högt och stort här!

Det är viktigt att du har visioner för annars kan det lätt bli att du fastnar i gamla hjulspår. Om du har en god vän så försök att diskutera lite saker med denna. Kanske kan ni tillsammans starta någonting nytt. Det är alltid lättare om man är två.

Hur hittar man då livsgnistan som kan föra in en på nya vanor? Framförallt handlar det om att våga. Våga ta chansen till att prova på någonting nytt! Försök och hitta en ny eller hitta tillbaka till en dröm och fantasi som du en gång haft eller fått nu. Det är nu du har tid att satsa. Det är nu du har möjlighet att ta chansen för att göra någonting nytt. Varför inte gå på en audition? Lära dig spela ett instrument? Tala ett nytt språk? Anmäla dig till Idol eller Talang kanske? Det spelar inte så stor roll så länge du bara våga prova på någonting annat. Kanske har du eller har haft en skräck för att tala offentlig, sjunga eller någonting annat. Genom att använda din fria tid för detta kan du då utvecklas som människa.

Det finns även många möjligheter till att inspireras av andra framgångsrika personer. Du kan bevista olika föreläsningar och titta på olika inspirerande personer som talar om hur det har nått sin framgång. Sommar/Vinter-programmen i P1 är ett bra alternativ för detta. Eller varför inte söka runt på YouTube efter olika klipp som visar personer i intervjusituationer där de pratar om hur de kommit dit de är. Det viktiga är inte hur du kommer över intervjuerna utan att du faktiskt tar dig tiden att bli inspirerad.

Ett inspirationstips:

William Kamkwamba talar på TED om hur han som 14 årig pojke konstruerade ett eget vindkraftverk i Malawi, Afrika.

http://www.ted.com/talks/lang/eng/william_kamkwamba_how_i_harnessed_the_wind.html

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

När ringer din klocka på morgonen?

Ett mycket enkelt tips för att få mer tid över är att ställa klockan att väcka dig en timme tidigare och plötsligt har du en extra timme. Men då får man ju sova mindre! Stämmer, men varför inte prova och se om det gör någon skillnad? Testa och ställ alarmet en timme tidigare och gå ut på en tidig stavgångspromenad och se om du känner dig bättre eller sämre.

Testa det mer än bara en gång. Kanske kan du börja med två gånger i veckan, tisdag och torsdag? Sedan efter några veckor kan du fundera över om det känns annorlunda. För min egen del märkte jag att om jag sov till 6 eller 7 inte spelade någon roll. Jag var lika trött/pigg oavsett när jag gick upp så då bestämde jag mig för att gå upp tidigare. Jag brukar satsa på konditionsträning på morgonen och sedan styrketräning på eftermiddagen. Kroppen tycks vara lite för svag för styrketräning så tidigt i mitt fall men lätt jogging eller gång fungerar utmärkt... men det är klart, det har varit tungt när regnet öser och frosten biter men *svordom* vad gött det känns efteråt!

Men glöm inte att lyssna på din kropp. Det är bra med ”sovmorgon” ibland också, så du behöver kanske inte gå upp tidigt varje dag… men när du väl har börjat är det svårt att sluta!

Läs mer
more time Johan Edfeldt more time Johan Edfeldt

Grundplåt för mer tid

Vänner, träning, kärlek... vad än du vill göra så kräver de alla tid. Men problemet är att du sällan har det. Det är enkelt att få mer tid, det är ju bara att göra mindre saker, eller? Du kunde inte ha mer fel. Du kommer alltid att ha massor med saker som behöver göras så varför inte istället få mer tid över Samtidigt som du gör Mer saker. Det låter väl bra, men hur gör man då. Jag tänkte dela med mig lite av mina tips som hjälpt mig att läsa dubbelt och samtidigt hunnit med vänner, träning, kärlek, litteratur, musik etc. och förhoppningsvis kan detta även ge dig lite mer tid över. Mer tips kommer efter hand.

 

Gradvis förändring 

Du kan aldrig planera in att i framtiden göra det ena eller andra för att du då ”kommer att ha mer tid” utan att gå miste om en massa upplevelser. Ju mer tid du spenderar i ett fack där du egentligen inte vill vara desto mer fastkilad sitter du där, utan varken mål eller mening. Du måste inse att för att kunna skapa någonting nytt och göra någonting som du idag inte har uppnått kommer det att behövas byggas gradvis, steg för steg. Det finns inga enkla och snabba lösningar.

 

 

1) Varför vill du ha mer tid? 


Detta är någonting som du måste ha klart för dig innan du kan gå vidare. Jag är övertygad om att alla framgångsrika människor, oavsett vad de sysselsätter sig med, inte spenderar hela sina dagar med att göra saker och ting som inte utvecklar dem i livet. Så se till att ha en tanke bakom vad du vill ha den sparade tiden till. I förlängningen leder detta, som så mycket annat, till att ställa sig själv frågan "Vad vill jag med mitt liv?".

 

2) Målsättningar

Tänk SOVA. dvs.

a) Skriv ned. Skriv ner dina målsättningar, först då blir de till mål.

b) Organisera. Gruppera dina målsättningar och samla dem på ett smart sätt.

c) Vikta. Vilka målsättningar är viktigast och tvärtom?

d) Action! Utför dina planer!

 

 

3) Tidskartor - få koll på vad som tar tid idag.

Det kan vara så enkelt som att du inte vet vad som tar tid idag. Hur länge tittar du på TV i veckan? Jobbar du åtta timmar om dagen eller är det mer? Hur länge sover du, på ett ungefär?

Du kan göra upp en enkel tabell över veckans alla dagar. Sedan fyller du i hur mycket tid varje objekt tar. Enkelt och överskådligt. Gör sedan samma sak på månadsbasis. Bilden nedan är ett exempel på en tidskarta på veckobasis med fyra tidsobjekt (Jobb, Sömn, TV-tid och Träning).  

 

 

4) Tidsvinster och tidstjuvar


Det finns flera hjälpmedel som gör att du sparar tid. Det kan vara allt ifrån att färgsortera tvätten innan du tvättar, slänga soporna samtidigt som du går till skolan/jobbet eller läsa mailen i mobilen. Men det är alldeles för individuellt vad som tar tid för just dig så det är bättre om du får lite verktyg för att hitta saker som tar tid.

Fundera över vad det är du gör dagligen dom du egentligen inte behöver eller vill göra? Vad är det för någonting som du egentligen skulle kunna skippa? Vissa saker är stora och andra är små.

Försök alltså att se upp med dåliga vanor och ovanor. Det finns så mycket skit där ute som bara tär på ditt liv så se till att göra dig av med skräpet.

Flera av oss lider av "Kan Själv"-syndromet, dvs. att du tvångsmässigt vill göra allting själv eftersom att du inte kan lita på att någon annan gör det lika bra som du. Din omgivning är där för att hjälpa dig och du är där för att hjälpa den. Tillsammans är det lättare att hantera motgångar och problem. Därmed inte sagt att du ska ge upp din integritet eller ditt eget driv. Nej behåll detta men ta hjälp av din omgivning.

 

5) Planera


Se till att planera upp din vardag och minska dödtiden. Ett bra första steg här är att skaffa någonting att planera på/i. Själv är jag fortfarande en old schoolare när det kommer till planering och kör med min papperskalender men i framtiden blir det elektroniskt all the way.

När du väl har en plattform är det dags att planera. Givetvis "måste" alla "måsten" in. Tyvärr är det så. Allting som är tvunget att göras bör också utföras. Men se till att planera in lite mer så kommer du snart att inse att ligger ett steg före. Genom att lägga in t.ex. "skicka kort till morfar", "fika med kompisen" osv. så kommer du att frigöra tid för dessa uppgifter. När du går och handlar plockar du således upp vykortet och frimärket och ser till att få iväg det nästa gång då går du passerar en postlåda, eller varför inte skicka det från butiken direkt?

Se också till att lägga in lite "spontan"-överraskningar som du kanske upptäcker först när du läser dem längre fram. Det kan vara allt ifrån "Chokladfest!" till "Filmkväll", någonting som du tycker är trevligt men glömmer bort i vardagsstressen. Genom att skriva in dem kommer du förhoppningsvis att se till att få det gjort utan att för den skull ha slutet som mål utan här är det upplevelsen som är i fokus, men vi måste bara lägga in upplevelsen så att vi hinner med den.

 

6) Kör, kör, kör!


Nu är det dags att utföra, dags att leva. Försök att hålla din plan och kör på den. Det värsta som kan hända är att du får ändra planen till nästa gång, så enkelt är det. Det viktiga är att du kör och att du försöker få till en förändring. För om du verkligen försöker. Om du från insidan. Om du från din själ försöker att förändras så kommer du göra det, du kommer att förändras och du har möjligheterna till att förbättras.


7) Utvärdera

Hur gick det? Hur blev det? Nu är det nämligen dags att spana in backspegeln och se efter vad som hände. Vad gjorde du i veckan? Det är aldrig fel att ta någon minut och titta igenom vad du egentligen har haft för dig i veckan. Det blir din tid för reflektion och utvärdering. Du får en chans att se vad som har hänt den senaste tiden. Jag brukar ständigt ha mängder med saker som snurrar i skallen och har insett att det genomförda tycks organisera sig något bättre om man tittar på det med lite perspektiv. 

 

Läs mer