BLOG
Allting börjar inifrån
Livslust
Bry dig inte om vad andra tycker!
De allra flesta kommer ha svårt att förstå hur du kan lära dig mer genom att undvika det du ska lära dig, men så är givetvis inte fallet. Snarare är det som så att när du studerar mycket är det lätt att fastna och sedan sitta fast där framöver. Man tenderar att glömma bort pauserna under studiernas gång, men dessa är oerhört viktiga för att ge hjärnan chans till återhämtning. Genom att göra olika saker får hjärnan variation och då skapas nya kopplingar som främjar inlärning. Således kan du alltså även försöka att lära dig på olika sätt.
Inlärningsalternativ
1) Skriv ner och sammanfatta: Sammanställ ditt kursmaterial allt eftersom kursen går och ordna snygga anteckningar som är enkla att förstå även en månad eller två efter kursens slut.
2) Memory: Skriv frågan på ena sida och svaret på den andra och sedan ”spela” dig igenom problemen.
3) Upprepa tills du storknar: Skriv ner och skriv om igen, om och om igen. Till slut bara måste det fastna.
Så här i juletid är det många som har både tentor omtentor som skall skrivas precis i början av nästa år. Det är då lätt att glömma bort att faktiskt vara lite ledig över julen också. Så har det varit för mig varje jul. Det har antingen varit tentor eller omtentor som ska skrivas och man har inte haft möjlighet att släppa taget. Men fördelen med julen är för de allra flesta att de kan koppla av med familj och vänner och detta är guld värt. Att få möjligheterna att umgås och vara avslappnad i ett lugn gör att du får chans att ladda batterierna och får mer kraft till efteråt. Så skippa nu inte alla fester och undvik inte alla kompisar för att du måste plugga på den kursen utan se till att göra båda delar. Dra ut och partaja och träffa kompisar men planera in att du även ska studera.
Jag tycker det går bättre om man har satt upp mål när man ska vara klar med någonting och sedan är det färdigt. Det är det som är det viktiga. Du kan nämligen då känna dig klar och som att du faktiskt gjort någonting. För bland den vanligaste känslan som jag har haft under min studietid har varit just att aldrig känna mig klar. Men jag började förändra detta när jag läste mer för då var det viktigt att känna hur mycket man faktiskt har gjort.
Sammanfattningsvis: Planera in plugg och fest och skriv upp mål så att du vet när du är färdig.
Dags för nya vanor?
Jul och Nyår är sannerligen tidpunkter då det är dags för nya vanor. Det ligger liksom i sakens natur att nya år medför nya utmaningar och förändringar. Jag tycker att du ska fokusera på framförall en ny sak år 2011 och det är Fri Tid.
Din fria tid är givetvis din att bestämma över, så varför inte fylla den med goda vanor istället för dåliga?
Tänk högt och stort här!
Det är viktigt att du har visioner för annars kan det lätt bli att du fastnar i gamla hjulspår. Om du har en god vän så försök att diskutera lite saker med denna. Kanske kan ni tillsammans starta någonting nytt. Det är alltid lättare om man är två.
Hur hittar man då livsgnistan som kan föra in en på nya vanor? Framförallt handlar det om att våga. Våga ta chansen till att prova på någonting nytt! Försök och hitta en ny eller hitta tillbaka till en dröm och fantasi som du en gång haft eller fått nu. Det är nu du har tid att satsa. Det är nu du har möjlighet att ta chansen för att göra någonting nytt. Varför inte gå på en audition? Lära dig spela ett instrument? Tala ett nytt språk? Anmäla dig till Idol eller Talang kanske? Det spelar inte så stor roll så länge du bara våga prova på någonting annat. Kanske har du eller har haft en skräck för att tala offentlig, sjunga eller någonting annat. Genom att använda din fria tid för detta kan du då utvecklas som människa.
Det finns även många möjligheter till att inspireras av andra framgångsrika personer. Du kan bevista olika föreläsningar och titta på olika inspirerande personer som talar om hur det har nått sin framgång. Sommar/Vinter-programmen i P1 är ett bra alternativ för detta. Eller varför inte söka runt på YouTube efter olika klipp som visar personer i intervjusituationer där de pratar om hur de kommit dit de är. Det viktiga är inte hur du kommer över intervjuerna utan att du faktiskt tar dig tiden att bli inspirerad.
Ett inspirationstips:
William Kamkwamba talar på TED om hur han som 14 årig pojke konstruerade ett eget vindkraftverk i Malawi, Afrika.
http://www.ted.com/talks/lang/eng/william_kamkwamba_how_i_harnessed_the_wind.html
Vinterlugn
Vinterlugn av Johan Edfeldt
Ljuset tindrar i fjärran bort,
det gnistrar och glimmar som änglahår.
Vintern vakar i vått och torrt,
när hösten känner sömn i sina tår.
Ty nu är sommaren stillsamt förbi.
Våren har drunknat i vårt tidsfördriv.
Men vintern är här,
här för att stanna.
Och lugnet slätar ut,
vecken i din panna.
Öppna upp de svenska digitala universiteten!
Varför går det inte för gemene man att just nu se en föreläsning på datorn från ett svenskt universitet eller högskola i valfritt ämne? Skälen är säkert många, men betänkt ändå om möjligheten hade funnits där. Tänk att vem som helst kunde få läsa vad som helst utan varken anmälan eller registrering. Vi lyfter blicken från examinationen för tillfället och fokuserar alltså på tillgänglig kunskap.
Mer eller mindre samtliga universitet och högskolor i Sverige har i dag distansutbildningar. Utbildningarna spänner över flera olika ämnesområden och de ger ökad möjlighet för inlärning på andra sätt och tider än den regelrätta salsundervisningen. Undertecknad har själv studerat såväl ekonomi som juridik på distans och undervisningen har till stor del drivits galant, men paradoxalt nog är det just tillgängligheten som är problemet.
Varför finns inte samtliga distansutbildningar och kurser tillgängliga för alla, antagen eller ej? För att läsa en distansutbildning idag krävs det i de flesta fall att du är registrerad och antagen på utbildningen eller kursen för att få tillgång till de olika modulerna så som föreläsningar och övningar med mera. Detta stänger ute mängder med människor som kanske är intresserade av ett visst ämne men inte vill eller kan bli antagna, det stänger ute alla de som en gång läst en kurs och önskar få repetition, men framförallt stänger det ute människor som vill förkovra sig.
Samhället har mycket att vinna på öppen och pedagogiskt upplagd undervisning. Genom kunskapen kan innovationen blomstra vilket i sin tur kan ge upphov till nya arbetstillfällen som driver ett proaktivt samhälle. Ett gott exempel på en plattform som givit mängder med människor ökad kunskap är Wikipedia som trots sina barnsjukdomar kraftig ökat kunskapstillgängligheten men även stimulerat nyfikenheten hos sina användare att söka ny kunskap genom sin kontinuerliga korsreferering.
Det går idag alldeles utmärkt att titta på föreläsningar från mängder med universitet på t.ex. iTunes U men var håller de Svenska universiteten hus? Visst finns det några enstaka lärosäten med men vad är det för material som finns tillgängligt? Var är kurserna? Var är föreläsningarna? Vi har en oerhörd kompetens i våra Svenska lärosäten och det är dags att vi sprider detta till hela landet för en bättre morgondag!
Fördelarna med ett öppet digitalt universitet, i denna mening, är att möjligheterna ökar för alla att ta till sig granskad och välkomponerad kunskap. Att tillgängliggöra informationen är ett steg i rätt riktning mot en högre kunskapsstandard hos befolkningen. Kunskap driver innovation som öppnar upp nya möjligheter till arbete och inkomst för medmänniskan. En from framtidsförhoppning är att vem som helst ska kunna lära sig mer om vad som helst på ett genomarbetat och pedagogiskt sätt och då lämpar sig en digital föreläsning från valfritt universitet/högskola utmärkt.
Digitalisera mera!
Skriv gärna sakliga kommentarer och fortsätt diskutera i forumet.
När ringer din klocka på morgonen?
Ett mycket enkelt tips för att få mer tid över är att ställa klockan att väcka dig en timme tidigare och plötsligt har du en extra timme. Men då får man ju sova mindre! Stämmer, men varför inte prova och se om det gör någon skillnad? Testa och ställ alarmet en timme tidigare och gå ut på en tidig stavgångspromenad och se om du känner dig bättre eller sämre.
Testa det mer än bara en gång. Kanske kan du börja med två gånger i veckan, tisdag och torsdag? Sedan efter några veckor kan du fundera över om det känns annorlunda. För min egen del märkte jag att om jag sov till 6 eller 7 inte spelade någon roll. Jag var lika trött/pigg oavsett när jag gick upp så då bestämde jag mig för att gå upp tidigare. Jag brukar satsa på konditionsträning på morgonen och sedan styrketräning på eftermiddagen. Kroppen tycks vara lite för svag för styrketräning så tidigt i mitt fall men lätt jogging eller gång fungerar utmärkt... men det är klart, det har varit tungt när regnet öser och frosten biter men *svordom* vad gött det känns efteråt!
Men glöm inte att lyssna på din kropp. Det är bra med ”sovmorgon” ibland också, så du behöver kanske inte gå upp tidigt varje dag… men när du väl har börjat är det svårt att sluta!
Grundplåt för mer tid
Vänner, träning, kärlek... vad än du vill göra så kräver de alla tid. Men problemet är att du sällan har det. Det är enkelt att få mer tid, det är ju bara att göra mindre saker, eller? Du kunde inte ha mer fel. Du kommer alltid att ha massor med saker som behöver göras så varför inte istället få mer tid över Samtidigt som du gör Mer saker. Det låter väl bra, men hur gör man då. Jag tänkte dela med mig lite av mina tips som hjälpt mig att läsa dubbelt och samtidigt hunnit med vänner, träning, kärlek, litteratur, musik etc. och förhoppningsvis kan detta även ge dig lite mer tid över. Mer tips kommer efter hand.
Gradvis förändring
Du kan aldrig planera in att i framtiden göra det ena eller andra för att du då ”kommer att ha mer tid” utan att gå miste om en massa upplevelser. Ju mer tid du spenderar i ett fack där du egentligen inte vill vara desto mer fastkilad sitter du där, utan varken mål eller mening. Du måste inse att för att kunna skapa någonting nytt och göra någonting som du idag inte har uppnått kommer det att behövas byggas gradvis, steg för steg. Det finns inga enkla och snabba lösningar.
1) Varför vill du ha mer tid?
Detta är någonting som du måste ha klart för dig innan du kan gå vidare. Jag är övertygad om att alla framgångsrika människor, oavsett vad de sysselsätter sig med, inte spenderar hela sina dagar med att göra saker och ting som inte utvecklar dem i livet. Så se till att ha en tanke bakom vad du vill ha den sparade tiden till. I förlängningen leder detta, som så mycket annat, till att ställa sig själv frågan "Vad vill jag med mitt liv?".
2) Målsättningar
Tänk SOVA. dvs.
a) Skriv ned. Skriv ner dina målsättningar, först då blir de till mål.
b) Organisera. Gruppera dina målsättningar och samla dem på ett smart sätt.
c) Vikta. Vilka målsättningar är viktigast och tvärtom?
d) Action! Utför dina planer!
3) Tidskartor - få koll på vad som tar tid idag.
Det kan vara så enkelt som att du inte vet vad som tar tid idag. Hur länge tittar du på TV i veckan? Jobbar du åtta timmar om dagen eller är det mer? Hur länge sover du, på ett ungefär?
Du kan göra upp en enkel tabell över veckans alla dagar. Sedan fyller du i hur mycket tid varje objekt tar. Enkelt och överskådligt. Gör sedan samma sak på månadsbasis. Bilden nedan är ett exempel på en tidskarta på veckobasis med fyra tidsobjekt (Jobb, Sömn, TV-tid och Träning).
4) Tidsvinster och tidstjuvar
Det finns flera hjälpmedel som gör att du sparar tid. Det kan vara allt ifrån att färgsortera tvätten innan du tvättar, slänga soporna samtidigt som du går till skolan/jobbet eller läsa mailen i mobilen. Men det är alldeles för individuellt vad som tar tid för just dig så det är bättre om du får lite verktyg för att hitta saker som tar tid.
Fundera över vad det är du gör dagligen dom du egentligen inte behöver eller vill göra? Vad är det för någonting som du egentligen skulle kunna skippa? Vissa saker är stora och andra är små.
Försök alltså att se upp med dåliga vanor och ovanor. Det finns så mycket skit där ute som bara tär på ditt liv så se till att göra dig av med skräpet.
Flera av oss lider av "Kan Själv"-syndromet, dvs. att du tvångsmässigt vill göra allting själv eftersom att du inte kan lita på att någon annan gör det lika bra som du. Din omgivning är där för att hjälpa dig och du är där för att hjälpa den. Tillsammans är det lättare att hantera motgångar och problem. Därmed inte sagt att du ska ge upp din integritet eller ditt eget driv. Nej behåll detta men ta hjälp av din omgivning.
5) Planera
Se till att planera upp din vardag och minska dödtiden. Ett bra första steg här är att skaffa någonting att planera på/i. Själv är jag fortfarande en old schoolare när det kommer till planering och kör med min papperskalender men i framtiden blir det elektroniskt all the way.
När du väl har en plattform är det dags att planera. Givetvis "måste" alla "måsten" in. Tyvärr är det så. Allting som är tvunget att göras bör också utföras. Men se till att planera in lite mer så kommer du snart att inse att ligger ett steg före. Genom att lägga in t.ex. "skicka kort till morfar", "fika med kompisen" osv. så kommer du att frigöra tid för dessa uppgifter. När du går och handlar plockar du således upp vykortet och frimärket och ser till att få iväg det nästa gång då går du passerar en postlåda, eller varför inte skicka det från butiken direkt?
Se också till att lägga in lite "spontan"-överraskningar som du kanske upptäcker först när du läser dem längre fram. Det kan vara allt ifrån "Chokladfest!" till "Filmkväll", någonting som du tycker är trevligt men glömmer bort i vardagsstressen. Genom att skriva in dem kommer du förhoppningsvis att se till att få det gjort utan att för den skull ha slutet som mål utan här är det upplevelsen som är i fokus, men vi måste bara lägga in upplevelsen så att vi hinner med den.
6) Kör, kör, kör!
Nu är det dags att utföra, dags att leva. Försök att hålla din plan och kör på den. Det värsta som kan hända är att du får ändra planen till nästa gång, så enkelt är det. Det viktiga är att du kör och att du försöker få till en förändring. För om du verkligen försöker. Om du från insidan. Om du från din själ försöker att förändras så kommer du göra det, du kommer att förändras och du har möjligheterna till att förbättras.
7) Utvärdera
Hur gick det? Hur blev det? Nu är det nämligen dags att spana in backspegeln och se efter vad som hände. Vad gjorde du i veckan? Det är aldrig fel att ta någon minut och titta igenom vad du egentligen har haft för dig i veckan. Det blir din tid för reflektion och utvärdering. Du får en chans att se vad som har hänt den senaste tiden. Jag brukar ständigt ha mängder med saker som snurrar i skallen och har insett att det genomförda tycks organisera sig något bättre om man tittar på det med lite perspektiv.
Studieteknik översikt
Studera mindre - Prestera MER, en studietekniksblogg
Att studera/läsa/plugga kan vara både jobbigt och stressigt. Med det kan också vara enkelt och bekvämt. Min egen bakgrund är att jag studerar till civilingenjör i bioteknik och parallellt med detta har jag sedan 2008 läst ekonomie kandidatprogrammet som jag färdigställde 2010.Jag har varit med om perioder där jag läst 250 % (heltidsstudier är 100 %) och det har gått alldeles utmärkt. Men det har inte alltid varit så. På denna sida kommer jag att försöka förmedla lite tips och råd på min variant av studieteknik som jag valt att kalla för ”Studera mindre – Prestera MER!”, mycket nöje!
1. Introduktion
Innan vi börjar bör det nämnas att ingen studieteknik passar alla. Vi är alla olika varandra på ett eller annat sätt och samma sak gäller för vår inlärning.
Detta är en studieteknik för dig som inte har tid att lägga ner hela ditt liv på plugget utan faktiskt villa hinna med andra saker också. Du måste våga prova någonting nytt helhjärtat, annars ger det ingenting, så se nu till att öppna ditt sinne för nya utmaningar! Det kommer att återbetala sig!
1.1. Hur löser man problem?
Det här med problemlösningar är allt annat än självklart. Problem är just problem eftersom det är svåra att lösa. Men hur gör man då när man löser problem? Enkelt och självklart, det är ju bara att lösa det. Men hur löser man problemet?
De allra flesta försöker hitta en lösning samtidigt som de definierar problemet, någonting som vare sig är effektivt eller produktivt. Du kommer då att ha både frågetecken och utropstecken samtidigt. Se istället till att först definiera problemet och sedan lösa det, då får du struktur i problemlösningsmetodiken. Detta är en enkel insikt men betydligt svårare att genomföra. Vid flera tillfällen kommer du tro att problemet är definierat till fullo för att en tid senare inse att du saknade några randvillkor och parametrar. Fundera därför både en och två gånger när du står inför ett nytt problem och låt förberedelserna ta tid, det kommer att återbetala sig i slutet.
2. SWOT-analys
Innan vi gör någonting annat så är det dags att genomföra en SWOT-analys på ditt liv och din vardag. Vad är då detta för någonting? Jo svaret är enligt följande:
S - Styrkor, vilka styrkor har du?
W - Svagheter, vilka svagheter har du?
O - Möjligheter, vilka möjligheter finns?
T - Hot, vilka hot finns?
Alltså kan detta istället skrivas som SSMH, men det blir lite svårt att säga så jag tycker vi använder den engelska terminologin istället.
I klartext är alltså…
Styrkorna = sådana egenskaper som du har för att nå ditt mål.
Svagheterna = sådana egenskaper som du har vilka kan hämma ditt mål
Möjligheter = externa förhållanden som kan hjälpa till att nå målet
Hot = externa förhållanden som kan hämma dig att nå målet
Försök nu att noga tänka igenom vad som gör att du är du och det rekommenderas att ta hjälp av någon utomstående så att du inte enbart har dig själv att lita på. Många av våra egenskaper kan vi inte själv se, men för andra är de självklara. Det är bara att tänka på hur du uppfattar din bäste vän och hur vännen själv uppfattar sig, ofta är det förvånansvärt olika. Det finns ingen brådska här utan ta det istället långsamt, med korta steg, för att närma dig sanningen med en så tydlig modell som möjligt.
Exempel:
Ett exempel på styrkor och svagheter redovisas här:
Styrka: Jag har en jäkla disciplin och när jag väl sätter manken till så kan jag klara allt.
Svaghet: Jag tycker det är roligare att spela Nintendo DS än att plugga Molekylär växelverkan och dynamik, men jag måste plugga för annars klara jag inte tentan.
Möjligheter: Jag kan göra en god planering kan jag hinna med både plugg och NDS.
Hot: Jag kan spela Nintendo DS med transformatorn i och behöver inte vänta på att batterierna laddas.
3. Explosion
Svåra utmaningar kräver både explosiv och uthållig styrka.
Studera så lite som möjligt. Detta låter orimligt, men när jag säger att du ska studera så lite som möjligt säger jag egentligen att du ska studera så effektivt som möjligt. För desto mer effektivt du studerar desto mindre tid behöver du lägga på det.
Det är viktigt att studera effektivt och du är inte effektiv 24 timmar om dygnet, oavsett hur många koppar kaffe du dricker. Alltså är det inte som så att bara för du siktar på bra betyg och ett spännande framtida jobb ska du sluta träna, börja äta dåligt och umgås mindre med kompisar. Tvärt om!
Lägg in dina händelser i din planering och du ska se att du hinner med mycket mer än du tror. Ha alltid datorn eller dylikt igång om du studerar hemma eller om du studerar själv på skolan, biblioteket et cetera. Så fort du funderar på någonting så kolla upp det, du kommer att bli förvånad över hur många saker du lär dig... och även över hur många saker du grubblar över på en dag. Fördelen med dagens lättillgänglighet är faktiskt att all världens kunskap vilar vid dina fingertoppar. Eftersom att du aldrig vet vilka diskussioner du kommer att hamna i eller vad för krav som i framtiden ställs på dig så se till att snappa upp så mycket som möjligt överallt ifrån.
3.1. Eftersträva alltid inlärning
Försök att alltid eftersträva inlärning. Genom att försöka vara aktiv och intresserad i alla måste-situationer (så som föreläsningar, övningar et cetera) slipper du läsa lika mycket efter skolan. Det är svårt att intressera sig för allting, framförallt sådan som man tycker är tråkigt. Därför är det viktigt att lägga fokus på varför man gör någonting och vad man slipper om man genomför en bra lösning direkt istället för dålig efter dålig. Arbeta alltså utifrån att du kan få mer tid över om du är aktiv på lektionen och då får du helt plötsligt möjlighet att träffa kompisarna efter plugget och behöver inte sitta och repetera föreläsningen om och om igen. Men det är klart, när du ändå träffar dem så kanske ni kan växla några ord om föreläsningen? De kanske har förstått någonting som du inte har eller tvärt om? De små pauserna i föreläsningarna är utmärkta tillfällen för reflektion men glöm inte bort att ta en kopp kaffe och skämta lite om föreläsarens märkliga tavelteknik eller det faktum att han/hon valde att ha en så märklig mustasch. Lite harmlöst skitsnack har ingen dött av, i alla fall inte nån' som jag känner till.
När det kommer till anteckningarna är det viktigt att försöka vara strukturerad. Även om du för tillfället vet precis vad det handlar om är tanken med anteckningar att du fem veckor senare ska förstå minst lika mycket som du gör just nu och förhoppningsvis mer, därför är det essensiellt att du markerat viktiga delar etc. och skrivit på ett sådant sätt att du kan ta till dig vad som hände just då. Visst, passa på att göra en anteckning om mustaschen när du ändå är igång, men detta kanske får utrymme i marginalen och sedan kan den partiella differentialekvationen och massbalansen vara i mitten. Alla har vi olika sätt att angripa okända problem på och du har säkert ett som passar, men det kan väl vara bra med lite tips och trix på anteckningsfronten?
3.2. Strukturerad inlärning
Även om strukturer skiljer sig kraftigt åt mellan individer tänkte jag ändå ge dig några tips på vägen för en strukturerad inlärning:
1) Färg… färg, färg, färg!
Jag kan inte nog understryka vikten av färglada anteckningar. Visst är det i de flesta fall tråkigt att läsa serier i svart och vitt (Dragonball undantaget) och det blir mycket roligare om vi lägger på lite blått, grönt, rött, gult, lila etc. Så se till att fyll på med färg. Om du inte har plats för flera pennor så varför inte satsa på en med flera färger i en?
2) Rubriker och underrubriker
Bra läroböcker är sällan skrivna i storlek 6 på ett A4 utan snarare är det luftigt mellan raderna och en tydlig uppdelning finns för ökad förståelse. Då är såklart bättre om man själv kan hitta en struktur man trivs med. Prova. Försök med olika alternativ. Det är viktigt att finna någonting som du trivs med, helt enkelt.
3) Sammanfatta
Det är alltid rätt att sammanfatta vad du gjort en dag. Bara med några ord eller meningar. Detta går utmärkt att även göra med sina anteckningar från skolan. Skriv några rader efter föreläsningen t.ex. där du sammanfattar de viktigaste delarna för ökad förståelse. Detta blir ett perfekt underlag till det kommande tentapluggandet.
4. Acceleration
Sikta alltid uppåt och framåt. Gör det jobbigaste först. Få bort det tråkiga genom att först ta tag i det som är mest jobbigt att göra. Sedan har du bara det enkla och lätta kvar. Detta är inledningsvis en utmaning men kommer att bli enklare allt eftersom.
Tanken är att alltid prioritera utefter vad som är jobbigast. Detta skall sedan göras först för att få bort det från agendan så att roligare saker därefter kan ta vid. Men, i ärlighetens namn så kommer du inte alltid att göra det tråkiga och jobbiga först utan istället blir det nog en salig blandning. Ibland känns det helt enkelt för tråkigt att börja med det tråkiga. Detta är ett problem som man inte ska ta lättvindigt på och det kan komma att ta lång tid innan prioriteringen har fastnat. För min egen del så är att diska, det värsta jag vet (I-landsproblem). Om jag inte diskar direkt efter maten så kan disken bli stående där tills nästa dag. Detta har jag dock blivit bättre på och här är hur jag gjorde:
4.1 Diska direkt
Varje gång jag lagar mat så diskar jag direkt efteråt. Det är en befriande känsla av att titta bort mot diskbänken och inte mötas av ett bombnedslag. Viktigast är alltså att fokusera på det som kommer EFTER den utmanande uppgiften. Samma sak gäller för exempelvis träning, som dessvärre allt för få sysslar med. Men hade jag inte kunnat ta en dusch efter löprundan så hade jag nog inte heller sprungit någon i första taget.
4.2. Mittemellangrejor
Se till att ha massa roliga saker runt om kring dig som du kan leka med några sekunder/minuter då och då när plugget känns skit.
Det kan vara allt ifrån en jojo till ett Nintendo Wii, så länge du tycker att det roligt. Huvudsaken är att du har någonting som du temporärt kan fly verkligheten med. Det kan egentligen vara precis vad som helst. Ibland kan en enskild låt fungera, men ibland behövs det som sagt någonting större.
Försök att hitta någonting speciellt för dig, som när du utövar det gör att du glömmer bort det andra för en stund. Stundtals kan det bli som så att du fortsätter att tänka på någonting även fast du inte ser det framför dig och då, när du sedan återvänder, har du redan en lösning på problemet.
The artist Sir
2010 ställde jag upp i Melodifestivalen Webbjokertävling som The artist Sir med låten Friends. Även fast jag var långt ifrån en vinst så det en jättekul erfarenhet. Jag har fått så mycket glädje utav det projektet att jag tänkte fortsätta och lägga upp musiken med video på YouTube. Men mitt musikintresse startade långt tidigare och jag började lite mer på allvar när jag fick min första keyboard som liten, även fast jag spelat lite piano och elorgel innan dess. Jag gick först och lärde mig på riktigt i slutet av mellanstadiet och sedan dess har jag fortsatt men tyckte aldrig riktigt att det här med noter var min grej. Detta har drivit mig till att fortsätta skapa egen musik och med dagens hjälpmedel begränsar inte notkunskapen musikskapandet.
Jag skriver och framför all text och musik i mina låtar och gör även mina egna musikvideos. Så, nu räcker det med skrytandet. Nedan finns min första låt Friends, mycket nöje. Fler låtar kommer, men vi får se när.
Text till Friends
My love is real.
The end is almost near
and I aint dreaming,
even if i did.
My life is clear.
I'm leaving now today
and I believe in,
the god above.
He has a plan for me and my old friends
and my old friends.
Forgive me please,
o priest, o clergyman
I need forgiveness,
cause i have sinned.
I know, its wrong
but damn it felt so long
since i was living.
Where am i now?
Cause he has a plan for my old friends
and my old friends.
Where are you?
I'm longing for you love
and need forgiveness,
but I need you more.
I'm alone.
I'm walking down this road
of sweet redemption,
and I hope you've heard.
That I am the one, they talked about
they talked about.
And I am the one they talked about
they talked about